ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Πολλές φορές όταν κάποιος καλείται σε συνέντευξη του ζητούν να έχει μαζί του το βιογραφικό του σημείωμα.
Αναρωτιέται λοιπόν ο υποψήφιος για την θέση εργασίας για ποιο λόγο να έχω μαζί μου το βιογραφικό,αφού το έστειλα και προφανώς το έχουν.
Οι πλέον συνηθισμένες -και σε κάποιο βαθμό- σωστές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό είναι ότι οι εργοδότες πολλές φορές ξεχνούν να εκτυπώσουν τα βιογραφικά ή ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός συνεντευξιαζόμενων και υπάρχει πρακτική δυσκολία στην εκτύπωση και στην κατανομή των βιογραφικών σημειωμάτων ανά υποψήφιο κατά την ώρα των συνεντεύξεων.
Όταν υφίσταται ανάγκη κάλυψης μιας θέσης εργασίας την όλη διαδικασία αναλαμβάνει το τμήμα ΗR/προσωπικού της εταιρείας σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα στο οποίο εντάσσεται η προς πλήρωση θέση.
Όταν δεν υφίσταται τμήμα ΗR (συνήθως στις μικρές επιχειρήσεις) την όλη διαδικασία αναλαμβάνει είτε ο ίδιος ο εργοδότης είτε κάποιος υπάλληλος του αυτού αντικειμένου. Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις δε την όλη διαδικασία διαλογής των βιογραφικών και επιλογής των προς συνέντευξη υποψηφίων μπορεί να αναλαμβάνει ακόμη και ένας απλός υπάλληλος γραμματειακής υποστήριξης.
Όταν, λοιπόν, καλείται κάποιος για συνέντευξη και του ζητούν να έχει μαζί του το βιογραφικό τι μπορεί να συμβαίνει; Από τίποτα έως πολλά. Κατ αρχήν μπορεί όντως να υφίστανται οι λόγοι που προανέφερα. Όμως από εμπειρία θα σας έλεγα ότι συνήθως συμβαίνει κάτι ή συνδυασμός των εξής:
1) Ο αρμόδιος εκείνος που θα πραγματοποιήσει την συνέντευξη και που συνήθως έχει αποφασιστική αρμοδιότητα στο αν θα προσληφθεί ή όχι ο υποψήφιος (είτε πρόκειται για τον ίδιο τον εργοδότη είτε για αρμόδιο υπάλληλο) συνήθως δεν έχει διαβάσει καν τα βιογραφικά όσων καλούνται!
2) Την διαλογή των βιογραφικών και τις συνεντεύξεις τις κανόνισε κάποιος άλλος υπάλληλος χωρίς αποφασιστική αρμοδιότητα (και το χειρότερο χωρίς επαρκή γνώση και εμπειρία πάνω στην συγκεκριμένη προς κάλυψη θέση εργασίας) για το αν θα προσληφθείτε ή όχι.
Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως εάν έκανε ο ίδιος την διαλογή των βιογραφικών σημειωμάτων και την επιλογή των προς συνέντευξη υποψηφίων το πιθανότερο θα κατέληγε σε πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων.
Γιατί να συμβαίνει αυτό,θα αναρωτηθείτε! Είναι πολύ απλό.
Οποιαδήποτε θέση εργασίας έχει συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα εργασιακά προσόντα (πτυχία,, προϋπηρεσία, προσωπικότητα κτλ). Ουδείς είναι σε θέση να τα γνωρίζει καλύτερα από εκείνον που συνήθως προΐσταται του τμήματος εκείνου στο οποίο εντάσσεται η προς κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.
Και συνήθως αυτός είναι ο αρμόδιος ο οποίος κάνει τις σχετικές συνεντεύξεις.
Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι όσο έμπειρα και εξειδικευμένα να είναι τα στελέχη HR των επιχειρήσεων δεν παύουν να είναι απλώς στελέχη ανθρώπινου δυναμικού. Δεν είναι παντογνώστες.Όση εμπειρία και να έχει ένας υπάλληλος που απλά του ανέθεσαν την διαλογή και την πρόσκληση σε συνέντευξη, δεν κάνει την ακριβή τρόπον τινά και λεπτομερή ανάλυση των βιογραφικών, αφού η εμπλοκή στην διαδικασία σταματά κάπου εκεί.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
Σε κάποιο σημείο, συνήθως προς το τέλος της συνέντευξης θα σας ρωτήσουν: "Έχετε κάποια ερώτηση;". Η συνήθης απάντηση σε αυτό είναι "Όχι, νομίζω πώς καλύψατε τα πάντα" και είναι λάθος! Αν πείτε κάτι τέτοιο χάνετε την ευκαιρία να ρωτήσετε κάποιες πολύ σημαντικές ερωτήσεις,οι οποίες θα καθορίσουν αν θέλετε ή δεν θέλετε να δουλέψετε για την εν λόγω εταιρεία.
Ακολουθήστε μας και στο Twitter,για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες αγγελίες εργασίας!
Θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω, κάποιους κανόνες και κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε όταν ερωτηθείτε αν έχετε κάποια ερώτηση:
Κανόνας νο. 1 - Κάντε ερωτήσεις. Αυτή είναι η ευκαιρία σας για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία ή για την συγκεκριμένη θέση που ενδιαφέρεστε!
Κανόνας νο. 2 - Χτίστε τις ερωτήσεις σας με βάση τις πληροφορίες που ακούσατε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες και ακούστε προσεκτικά για να ρωτήσετε έξυπνες ερωτήσεις.
Κανόνας νο. 3 - Σκεφτείτε μια λίστα με υποθετικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε, περίπου τέσσερις ή πέντε, ως πιθανές εναλλακτικές. Η βασική ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι πάνω κάτω η εξής: Συζητώντας για το σύστημα της εταιρείας σας, μπορείτε να μου πείτε τι δοκιμάσατε στο παρελθόν ώστε να λύσετε το πρόβλημα που μου αναφέρατε; (Αν σας παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα που πρέπει να λύσετε);
Ερώτηση 1 - Υπάρχουν πολλές εταιρείες που απολύουν κόσμο.Μια σωστά διατυπωμένη ερώτηση,αναφορικά με το πως η εταιρεία αυτή καταφέρνει να διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της και συνεχίζει να προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους,θα σας έδινε περισσότερες πληροφορίες(Πρέπει να έχετε κάνει μια σχετική έρευνα αλλά είναι σημαντικό να δείτε την άποψη ενός εργαζομένου)
Ερώτηση 2 - Μπορείτε να μου πείτε για τον τρόπο που γινόταν η δουλειά στο παρελθόν και τι βελτιώσεις θα θέλατε να δείτε; (Είναι η ευκαιρία σας να δείξετε στον εργοδότη ότι έχετε αυτό που ψάχνει από προηγούμενη εμπειρία)
Ερώτηση 3 - Πώς θα περιγράφατε την κουλτούρα και το πνεύμα της εταιρείας; (Μια έννοια του εργοδότη είναι το αν θα ταιριάξετε στην κουλτούρα της εταιρείας οπότε πρέπει να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για να δείτε και εσείς αν σας ταιριάζει)
Ερώτηση 4 - Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσω στη θέση αυτή στους πρώτους τρεις μήνες; (Οι πρώτοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι. Πρέπει να ξέρετε τι θα περιμένουν από εσάς)
Ερώτηση 5 - Όταν σας απάντησα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζω το στρες, μου απαντήσατε ότι κάνετε και εσείς το ίδιο. Ποιο είναι το επίπεδο του στρες στην εταιρεία;
Ερώτηση 6 - Πόσο καιρό είστε στην εταιρεία; (Γενικά οι υπεύθυνοι της συνέντευξης δεν θέλουν να τους ρωτάνε πολλά πράγματα, οπότε φροντίστε να είστε ευγενικοί)
Ερώτηση 7 - Πώς θα περιγράφατε το στυλ της διοίκησής σας; (Ίσως σας δώσει μια πιο διπλωματική απάντηση εδώ, θα πρέπει να ακούσετε πολύ προσεκτικά τι λέει ο υπεύθυνος της συνέντευξης ώστε να δείτε αν το στυλ του ταιριάζει με την αξίες σας)
Ερώτηση 8 - Ιδανικά, τι προσόντα χρειάζονται για να πάρει κάποιος τη θέση; (Αυτή είναι η ευκαιρία σας για να "πουλήσετε" τον εαυτό σας και να δείξετε για μια ακόμα φορά γιατί είστε η ιδανική προσθήκη για αυτήν την θέση!
Ερώτηση 9 - Με ενδιαφέρει πολύ αυτή η θέση ή πιθανώς κάποια άλλη θέση στην εταιρεία σας. Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην διαδικασία της πρόσληψης; (Είναι καλό να ξέρετε το πλάνο προσλήψεων οπότε να εκτιμήσετε το πώς θα κάνετε ένα follow - up)
Οι ερωτήσεις που θα κάνετε θα εξαρτηθούν από την πορεία της συνέντευξης.Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος του εξεταστή,για να αποφασίσετε πόσες ερωτήσεις θα κάνετε, ανάλογα από το αν είναι χαλαρός ή από το αν φαίνεται να βιάζεται.Τέλος, φροντίστε οι ερωτήσεις σας να είναι εύστοχες, δείχνοντας ενδιαφέρον και γνώση παράλληλα!
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες αγγελίες,γράφοντας στο παρακάτω κουτί αναζήτησης,τι ψάχνετε (π.χ.: εργασία,θέσεις εργασίας κ.α.) και πατώντας δεξιά,το σχετικό πλήκτρο
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: