Αν και πολλά από τα εμβόλια προκαλούν αρκετές φορές μία ενόχληση ή και πόνο στο σημείο της ένεσης, το «COVID arm» είναι μία διαφορετική παρενέργεια που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 στο χέρι που έγινε η ένεση του εμβολίου.  Πρόκειται για ένα κόκκινο εξάνθημα στο μπράτσο γύρω από το σημείο της ένεσης που μπορεί να εμφανιστεί περίπου μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση του εμβολίου, αν και ο χρόνος μπορεί να διαφέρει. Συνήθως εμφανίζεται και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.


Η εμφάνιση του εξανθήματος μπορεί κάποιους να τους τρομάξει γιατί δεν είναι ένα απλό μικρό κόκκινο εξάνθημα. Μπορεί να καλύψει όλο το μπράτσο, προκαλεί φαγούρα και το σημείο του εξανθήματος είναι ιδιαίτερα ζεστό.

Εάν αυτό το εξάνθημα αναπτυχθεί και είναι ενοχλητικό, πιέστε το ελαφρά με ένα δροσερό, καθαρό υγρό πανί ή βάλτε λίγο πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα.

Για τη λήψη αντιισταμινικού καλό θα είναι να μιλήσετε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, γιατί τα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, οπότε ένα άτομο δεν πρέπει να οδηγεί μέχρι να είναι σίγουρο για τις επιδράσεις του φαρμάκου.

Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 5 ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες. Δεν υπάρχει ανάγκη ανησυχίας εάν αναπτυχθεί μετά και διαρκεί περισσότερο από άλλες παρενέργειες του εμβολίου.

Μάλιστα, γι αυτή την παρενέργεια έχουν γίνει και επιστημονικές μελέτες.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο διαπίστωσε ότι ορισμένοι λήπτες του εμβολίου COVID-19 της Moderna παρουσίασαν εξανθήματα αρκετές μέρες μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Μια άλλη μελέτη δημοσιεύθηκε στις 12 Μαΐου στο JAMA Dermatology με επικεφαλής ερευνητές από το New Haven, Yale School of Medicine.

Οι ερευνητές εξέτασαν 16 ασθενείς από 25 έως 85 ετών που παρουσίασαν κόκκινες κηλίδες και φαγούρα στα χέρια τους μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου 2021.

Οι ερευνητές τόνισαν το γεγονός ότι τέτοιες αντιδράσεις είναι σπάνιες, αναφέροντας την κλινική δοκιμή που οδήγησε στην έγκριση έκτακτης χρήσης του εμβολίου, στην οποία 312 τέτοιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν από περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες.

Τα 7 ευρήματα των μελετών:

1. Από τους 16 ασθενείς, 14 ήταν γυναίκες. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες σε αντιδράσεις «υπερευαισθησίας» στα εμβόλια και είναι επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν τέτοιες παρενέργειες σε γιατρούς, έγραψαν οι ερευνητές.

2. Καμία από τις αντιδράσεις δεν προέκυψε κατά τον εμβολιασμό. Η δερματική αντίδραση εμφανίστηκε από 2 έως 12 ημέρες μετά την πρώτη δόση της Moderna, με μέσο όρο την έναρξη του συμπτώματος 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

3. Η αντίδραση στον βραχίονα διήρκεσε περίπου πέντε ημέρες, αλλά μπορούσε να συνεχιστεί για έως και 21 ημέρες.

4. Τα περισσότερα άτομα που είχαν δερματική αντίδραση μετά την πρώτη δόση είχαν επίσης αντίδραση μετά και τη δεύτερη, συνήθως περίπου δύο ημέρες μετά την ένεση.

5. Θεραπείες όπως τοπικά στεροειδή, από του στόματος αντιισταμινικά και δροσερά επιθέματα μπορούν να βοηθήσουν.

6. Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που να συνδέονται με αυτήν την αντίδραση.

7. Δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες αντιδράσεις στον βραχίονα σε άτομα που έλαβαν εμβόλιο Pfizer. Δεν είναι γνωστό γιατί οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna συνδέονται με την παρενέργεια.

Πηγή:healthstories.gr
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: