Στοχευμένες κινήσεις από την Πολιτεία,για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, συνιστά το σχέδιο για τους νέους, στο οποίο «κουμπώνει» η παραχώρηση δωρεάν (ή με συμβολικό ενοίκιο) κατοικίας σε νέους και νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους.Το προσεχές διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις.


Το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται εδώ και δεκαετίες, έπεσε κάτω από το όριο του 2.1 που απαιτείται για να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός (εκτός μεταναστευτικών ροών),στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα βρίσκεται στο 1.4, με προοπτικές πολύ μικρής ανάκαμψης.

Το 2030 η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει την Ιταλία, παίρνοντας τον τίτλο της πιο γερασμένης χώρας στην ΕΕ, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την πολιτεία,για ανάληψη δράσεων που μπορούν να στηρίξουν τις νέες οικογένειες.

Η εθνική στρατηγική για τους νέους,περιλαμβάνει τον άξονα «πρόσβαση στη στέγαση» που αφορά την παραχώρηση-πολύ χαμηλή ενοικίαση κατοικιών από τον ΟΑΕΔ ή την ΕΤΑΔ σε νέους. 

Παράλληλα αναζητούνται οικοδομήσιμα οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, προκειμένου, με την σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, να ανεγερθούν σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια.


 Οι πυλώνες του προγράμματος για φθηνή στέγη σε νέους

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το επιδοτούμενο πρόγραμμα θα συνδυάζει το παλαιότερο «μοντέλο» του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, και μέσω αυτού θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άτοκα δάνεια για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας.

Επίσης, σχεδιάζεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.

Το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση περιλαμβάνει παραχώρηση, με συμβολικό ενοίκιο και άτοκο δάνειο, κατοικιών σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους, αλλά και επιδότηση ενοικίου και χορήγηση χαμηλότοκων ή ακόμη και άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή κατοικιών.

Εδικότερα

  • την κατασκευή ανακατασκευή και παραχώρηση - ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)
  • την επιδότηση ενοικίου
  • την επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια, αλλά και με τη μέθοδο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί ένα κτιριακό απόθεμα το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε νέους εργαζομένους και ανέργους με μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια, με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).
Οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους θα πρέπει να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους, ενώ λαμβάνονται υπόψη το ετήσιο εισόδημα και ο αριθμός των μελών της οικογένειας (πολύτεκνοι).

Το πρόγραμμα θα αφορά όλη τη χώρα και θα διατεθούν έως 10.000 ακίνητα σταδιακά από τα μέσα του 2022.

Το σχέδιο για την παροχή σπιτιών σε νέους, όμως, περνάει μέσα από ένα πιο δύσκολο πρόγραμμα, αυτό της καταγραφής και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την καταγραφή της Δημόσιας περιουσίας
Σχετικά με την καταγραφή της Δημόσιας Περιουσίας, δύο έργα βρίσκονται σε φάση λειτουργίας και ένα σε φάση προγραμματισμού.

Το project ΠΥΡΚΑΛ και ο ρόλος του ΟΑΕΔ

Τα υποψήφια προς παραχώρηση ακίνητα θα προέλθουν κυρίως:

1. Από το project ΠΥΡΚΑΛ: Το σχέδιο μετεγκατάστασης 9 υπουργείων και υπηρεσιών τους στον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό θα απελευθερώσει πολλά κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης ή στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Αυτή την στιγμή τα εν λόγω υπουργεία στεγάζονται σε 191 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 50 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα μισθωμένα. Η επαναχρησιμοποίηση των χώρων αυτών και η δημιουργία νέων χρήσεων των κτιρίων, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την λεγόμενη κοινωνική κατοικία.

2. Από τα υπό αξιοποίηση ακίνητα της ΕΤΑΔ, που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 71.000 τίτλων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η πλήρης καταγραφής των ακινήτων αυτών, ώστε να εξακριβωθεί ποια μπορούν να αξιοποιηθούν και ποια να παραχωρηθούν έναντι μικρού τιμήματος σε νέα ζευγάρια για να τα στηρίξει στο ξεκίνημα της ζωής τους.

3. Από την αξιοποίηση του ειδικού λογαριασμού του ΟΑΕΔ (ΕΛΕΚΠ) στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο έχουν συσσωρευτεί περίπου 2,5-3 δισ. ευρώ από την είσπραξη εισφορών που κατευθύνονταν για τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΕ και τ. ΟΕΚ).ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΕΔΩ!