Στοχευμένες κινήσεις από την Πολιτεία,για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, συνιστά το σχέδιο για τους νέους, στο οποίο «κουμπώνει» η παραχώρηση δωρεάν (ή με συμβολικό ενοίκιο) κατοικίας σε νέους και νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους.Το προσεχές διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις.


Το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται εδώ και δεκαετίες, έπεσε κάτω από το όριο του 2.1 που απαιτείται για να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός (εκτός μεταναστευτικών ροών),στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα βρίσκεται στο 1.4, με προοπτικές πολύ μικρής ανάκαμψης.

Το 2030 η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει την Ιταλία, παίρνοντας τον τίτλο της πιο γερασμένης χώρας στην ΕΕ, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την πολιτεία,για ανάληψη δράσεων που μπορούν να στηρίξουν τις νέες οικογένειες.

Η εθνική στρατηγική για τους νέους,περιλαμβάνει τον άξονα «πρόσβαση στη στέγαση» που αφορά την παραχώρηση-πολύ χαμηλή ενοικίαση κατοικιών από τον ΟΑΕΔ ή την ΕΤΑΔ σε νέους. 

Παράλληλα αναζητούνται οικοδομήσιμα οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, προκειμένου, με την σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, να ανεγερθούν σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια.


 Σύμφωνα με πληροφορίες,το σχέδιο αφορά:

  • Χορήγηση πολύ χαμηλών άτοκων δανείων,για την αγορά πρώτης κατοικίας.
  • Χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.
  • Κατασκευή νέων κατοικιών και διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και συμβολικό κόστος(έναντι ενοικίου),για τους νέους
  • Αγορά αδιάθετων κατοικιών μέσω του αποθεματικού του ΟΑΕΔ αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων και την διάθεσή τους στη συνέχεια σε χαμηλόμισθους


Οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους θα πρέπει να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους, ενώ λαμβάνονται υπόψη το ετήσιο εισόδημα και ο αριθμός των μελών της οικογένειας (πολύτεκνοι).

Το πρόγραμμα θα αφορά όλη τη χώρα και θα διατεθούν έως 10.000 ακίνητα σταδιακά από τα μέσα του 2022.

Το σχέδιο για την παροχή σπιτιών σε νέους, όμως, περνάει μέσα από ένα πιο δύσκολο πρόγραμμα, αυτό της καταγραφής και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την καταγραφή της Δημόσιας περιουσίας
Σχετικά με την καταγραφή της Δημόσιας Περιουσίας, δύο έργα βρίσκονται σε φάση λειτουργίας και ένα σε φάση προγραμματισμού.

Το project ΠΥΡΚΑΛ και ο ρόλος του ΟΑΕΔ

Τα υποψήφια προς παραχώρηση ακίνητα θα προέλθουν κυρίως:

1. Από το project ΠΥΡΚΑΛ: Το σχέδιο μετεγκατάστασης 9 υπουργείων και υπηρεσιών τους στον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό θα απελευθερώσει πολλά κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης ή στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Αυτή την στιγμή τα εν λόγω υπουργεία στεγάζονται σε 191 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 50 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα μισθωμένα. Η επαναχρησιμοποίηση των χώρων αυτών και η δημιουργία νέων χρήσεων των κτιρίων, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την λεγόμενη κοινωνική κατοικία.

2. Από τα υπό αξιοποίηση ακίνητα της ΕΤΑΔ, που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 71.000 τίτλων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η πλήρης καταγραφής των ακινήτων αυτών, ώστε να εξακριβωθεί ποια μπορούν να αξιοποιηθούν και ποια να παραχωρηθούν έναντι μικρού τιμήματος σε νέα ζευγάρια για να τα στηρίξει στο ξεκίνημα της ζωής τους.

3. Από την αξιοποίηση του ειδικού λογαριασμού του ΟΑΕΔ (ΕΛΕΚΠ) στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο έχουν συσσωρευτεί περίπου 2,5-3 δισ. ευρώ από την είσπραξη εισφορών που κατευθύνονταν για τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΕ και τ. ΟΕΚ).

Τα προγράμματα της Εργατικής Κατοικίας μπορεί να έχουν ανασταλεί από το 2013 με τους μνημονιακούς νόμους, όμως όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου εξακολουθούν να καταβάλλουν εισφορές, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα αδιάθετο αποθεματικό.Πηγή: insider.grΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:


ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΕΔΩ!