Τα 600 ευρώ για τους ενστόλους

 Συγκεκριμένα, θα δοθεί οριζόντια σε όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ποσό 600 ευρώ στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή. Όπως ορίζει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ στους ένστολους κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2022.

Η εν λόγω παροχή δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών και διέπεται από ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων, η εν λόγω δαπάνη εκτιμάται στο ποσό των 40,883 εκατομμυρίων ευρώ.

Ποιοι θα λάβουν διπλό 250άρι

Φυσικά θα δοθούν και τα 250 ευρώ και η περιβόητη επιταγή ακρίβειας. Έως τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να εισπράξουν το επίδομα ακρίβειας χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ευάλωτοι πολίτες και μακροχρόνια άνεργοι ποσό το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να υποβάλουν αίτηση.

Σε περίπτωση που δύο σύζυγοι συνταξιούχοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τα 250 ευρώ καταβάλλονται και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα. Για να τα λάβουν όμως η σύνταξή του καθενός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 700 ευρώ. Αντίθετα, όταν ο δικαιούχος είναι ένας το όριο για να λάβει την ενίσχυση είναι σύνταξη 800 ευρώ.

Τα 1.600 ευρώ του επιδόματος θέρμανσης

Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα θέρμανσης. Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ -με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές- ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.
  Έκτακτη ενίσχυση και για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν ως «δώρο» ποσό που αντιστοιχεί σε εκείνο που μπαίνει στους λογαριασμούς τους σε κάθε τακτική πληρωμή.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Έτσι, για παράδειγμα, οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δυο παιδιά) και θα λάβει με την πληρωμή προσαυξημένο κατά 400 ευρώ ποσό.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Έτσι, εντός του Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.


Πηγή:enikos.gr


ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: